Startsida / Inlägg

Stor guide: artisterna som släpper album 2017

av Håkan Steen
12WOW_Zara-deros02
Zara Larsson på Way Out West i Göteborg den 12 augusti i fjol. I vår kommer det efterlängtade debutalbumet. Foto: Anders Deros

Nytt år, nya skivor. Och det ser minst sagt späckat ut.
I dag gräver vi ned oss i vad vi hittills vet om albumåret 2017.

Ja, vi håller oss fortfarande till album här. Det har pratats i över ett decennium om albumets död nu, att det är låtar det handlar om. Och nog för att en tydlig ny tendens i många artisters pr-strategi är att hålla sig aktuell genom att pytsa ut låtar och ep med jämna mellanrum är albumen fortfarande vad väldigt mycket kretsar kring.
Även i den strömmade eran är albumet ett svårslaget sätt att definiera en fas i en artists karriär och något tydligt att bygga en turné kring. I fjol visade dessutom artister som Beyoncé, David Bowie, Frank Ocean och Peter LeMarc att albumet som konstform alltjämt är högst vital och levande. Att vinyl fortsätter accelerera är rimligen också ett tecken. Det är fortfarande mer än något annat albumet som ger artisten ett ansikte.

En annan tendens är att allt färre går ut med exakta släppdatum för sina album, allt för att såväl artist som skivbolag ska kunna ha full flexibilitet kring lanseringen i en värld där överraskningssläpp och nya trender snabbt kan rita om kartan.
”Nowadays you say a time, they’ll stone you”, som Missy Elliott formulerade det. Många hade räknat med att rapdrottningen skulle släppa sitt nya album – det första sedan 2005 – redan i fjol men nu ser det ut att dröja till ”någon gång i år”.
Och så är det med mycket. Trenden med överraskningssläpp lär heller knappast bedarra 2017. Således saknas säkerligen en rad namn i listan här nedanför. Och lika säkert lär en del av dessa skivor både komma tidigare och senare än vad som har aviserats.

Hur som helst finns det mycket att se fram emot.
Det lågmälda och ”väldigt annorlunda” akustiska album som Bruce Springsteen har jobbat med i över fem år lär dyka upp under året. Liksom U2:s ”Songs of experience”, den ”systerskiva” till 2014 års ”Songs of innocence” som har varit på gång ett tag.
Depeche Mode lär se till att få ut sitt album ”Spirit” i god tid innan världspremiären på nya turnén i Stockholm 5 maj.
Andra elefanter med album på väg är Marilyn Manson (”SAY10”, 14/2), Eminem, Fleetwood Mac, Drake (”More life”), James Blunt (”If you thought 2016 was bad I’m releasing an album in 2017”, som han skrev på Twitter), Chuck Berry (”Chuck”, 90-åringens första sedan 1979), Liam Gallagher (solodebut från Oasis-sångaren), The Killers, LCD Soundsystem, TLC (första på 14 år), Nicki Minaj, Katy Perry, Pink, Sia, Harry Styles, Zayn, Taylor Swift och Justin Timberlake.

Debutalbumet med Sveriges senaste riktigt betydande världsartist, Zara Larsson, har det pratats om länge. Först hette det att det skulle komma i januari men nu lutar det snarare åt ”någon gång under första kvartalet”.
På den svenska sidan märks också ett nytt album med en annan internationell stjärna, Tove Lo, inspelat parallellt med höstens uppmärksammade ”Lady wood”.
Mer på hemmaplan släpper Per Gessle ett svenskspråkigt soloalbum i vår, för att addera lite ny krydda till sommarens greatest hits-turné.

Vårens skivflöde märker även av den gångna ”Så mycket bättre”-säsongen med nya album från Tommy Nilsson, Magnus Carlson och Lisa Ekdahl i februari. Carlson har gjort ett northern soul-album med idolen Paul Wellers kompmusiker och Ekdahl återvänder till modersmålet för första gången på tio år. Men de verkar ha liknande idéer om titlar. Carlsons skiva heter ”Den långa vägen hem” (3/2) och Ekdahls ”När alla vägar leder hem” (17/2).
Annika Norlin döper å sin sida det efterlängtade nya Säkert!-albumet till ”Däggdjur”, med låttitlar som ”Funky Nassau”, ”Dian Fossey” och redan släppta singeln ”Snooza”. Att skivan, som släpps 3 februari, har spelats in i Hansastudion i Berlin stegrar förstås nyfikenheten ytterligare.

Några av vårens mer intressanta skivor är de med unga r’n’b-stjärnor som Kehlani (”Sweet sexy savage”, 27/1) och Tinashe (”Joyride”, våren), förre The Ark-trummisen Sylvester Schlegels andra soloalbum (”Det kommer gå, allting kommer bli bra”, 16/1), Nikki Lanes nya dos noir-americana (”Highway queen”, 17/2), göteborgska Slowgolds soft klingande ”Drömmar” (3/2), souliga singer-songwritern Valerie June (”The order of time”, 10/3), aldrig ointressante Ossler, konstant genialiska St Vincent, funklegendarerna Chic (”It’s about time”, första på 25 år) och ständiga favoriter som Haim, Fleet Foxes, My Morning Jacket och Spiritualized. Ny musik med svårt saknade Silverbullit aviserades redan tidigt i fjol och sedan har vi inte hört ett ljud från göteborgsrockarna men jag fortsätter hoppas på ett nytt album.
Och redan nästa fredag kommer årets första riktigt spännande släpp: ”I see you” med den lågintensiva brittiska popens mästare The xx. Då är vi också tillbaka med skivrecensioner här i ordinarie omfattning.

the xx
The xx släpper sitt nya album ”I see you” fredagen den 13 januari. Foto: Laura Coulson

JANUARI
Accept (live), AFI, Annihilator, Austra, Iggy Azalea, The Band Of Heathens, Bonobo, Julie Byrne, Kasey Chambers, Cherry Glazerr, Cloud Nothings, Code Orange, Tim Cohen, Allison Crutchfield, Deaf Havana, Dropkick Murphys, Mark Eitzel, Brian Eno, Alejandro Escovedo, Fergie, The Flaming Lips, Foxygen, John Garcia, Gotthard, Grave Digger, Half Japanese, Mick Harvey, Impaled Nazarene, The Infamous Stringdusters, Japandroids, Eilen Jewell, Jim Jidhed, Joan Of Arc, Kehlani, Kid Koala, Kreator, Krokofant, Tkay Maidaza, John Mayall, Tift Merritt, The Molochs, Peter Morén, Flo Morrissey & Matthew E. White, Mike Oldfield, Pain Of Salvation, Stephen Pearcy, Awa Poulo, Priests, Psychotic Youth, Bebe Rexha, Run The Jewels (smygsläpptes 26 december), Runtom Knuten, Pharaoh Sanders, Jacob Sartorius, Sylvester Schlegel, Ty Segall, Sepultura, Siri Karlsson, Smash Into Pieces, Sohn, Thomas Stenström, Stiftelsen, Linda Ström, Fred Thomas, Tinie Tempah, Train, T.S.O.L., Tycho, Dale Watson & Ray Benson, White Buffalo, Wiley, The xx, You Me At Six

sakert_press
Annika Norlin släpper nya Säkert!-albumet ”Däggdjur” 3 februari. 20 januari får vi ännu en liten försmak i form av singeln ”Kommer hända”. Foto: Pressbild

FEBRUARI
Ryan Adams, All Them Witches, The Bats, The Besnard Lakes, Big Wreck, Scott H Birham, Black Star Riders, Magnus Carlson, Clap Your Hands Say Yeah, The Courtneys, Dear Reader, Dirty Projectors, Dua Lipa, Lisa Ekdahl, Elbow, The Feelies, Rhiannon Giddens, Jesca Hoop, Immolation, Invsn, Janove, Johnossi, Robert Johnson & Punchdrunks, Alison Krauss, Nikki Lane, Jens Lekman, Los Campesinos!, Amy MacDonald, Marilyn Manson, Moon Duo, Tommy Nilsson, Old 97’s, Overkill, Brad Paisley, Parallels, The Pigeon Detectives, Pissed Jeans, Chuck Prophet, Rag’n’Bone Man, LeAnn Rimes, Maggie Rogers, The Sadies, Sampha, Timothy B Schmit, Sinkane, Six Organs of Admittance, Slowgold, Son Volt, Strand of Oaks, Steel Panther, Sun Kil Moon, Surfer Blood, Säkert!, The Tarantula Waltz, Thievery Corporation, Thunder, Tinariwen, Waaktaar & Zoë, Xiu Xiu, Pegi Young & The Survivors

MARS
Nick Cave & The Bad Seeds ”One more time with feeling” (dvd), Circa Waves, Creeper, Rodney Crowell, The Dahmers, Frances, Nelly Furtado, Grandaddy, Steve Hackett, Hater, Heavy Tiger, Hurray For The Riff Raff, Ibibio Sound Machine, The Jesus And Mary Chain, Jethro Tull, Danko Jones, Valerie June, The Magnetic Fields, Laura Marling, Miss Li, Moto Boy, Ossler, Rotten Mind, Sleaford Mods, Solen, Take That, Temples, Why?, Sophie Zelmani

photo-3-color-photo-credit-anton-corbijn-1011x1024
Depeche Mode levererar sitt fjortonde studioalbum ”Spirit” någon gång i vår. Foto: Anton Corbijn

I VÅR
Avantgardet, Castlewoods, Charli XCX, Deep Purple, Depeche Mode, Eminem, Per Gessle, Jari Haapalainen Trio, Down Harrison, Zara Larsson, Major Lazer, Aimee Mann, Mastodon, Phife Dawg, St Vincent, U2

I SOMMAR
Kelly Clarkson, Fear Factory, Haim, LA Guns, Queens Of The Stone Age, Spiritualized

I HÖST
Ane Brun, Darin, Europe, Ghost

missy
Tolv år efter ”The cookbook” verkar det som att Missy Elliott äntligen är på gång med en uppföljare. Redan 2015 kom en försmak med singeln ”WTF (Where they from)”. Foto: Warner

UNDER ÅRET
Jennie Abrahamsson, Action Bronson, Adna, Adrenaline Mob, Afghan Whigs, Christina Aguilera, Anne-Marie, Steve Angello, Arcade Fire, Arch Enemy, A$AP Rocky, At the Drive-In, Avicii, Bad Religion, Travis Barker, The Beat, Beck, Belle & Sebastian, Chuck Berry, Björk, Bleachers, Blondie, Jonas Blue, James Blunt, Body Count, The Boppers, Broken Social Scene, Chris Brown, Lars Bygdén, John Cale, Carcass, The Chainsmokers, Chastity Belt, Cher, Cheryl, Chic, Chromatics, Clean Bandit, Coldplay (ep), Billy Corgan, Henric de la Cour, Sheryl Crow, Taio Cruz, Miley Cyrus, Danzig, Darya, Mac DeMarco, Deicide, Lana Del Rey, DJ Premier, Dolce, Drake, Elias, Exodus, Father John Misty, Sky Ferreira, 50 Cent, Five Finger Death Punch, Fleet Foxes, Fleetwood Mac, Liam Gallagher, Martin Garrix, Girlpool, Jess Glynne, Selena Gomez, G.O.O.D. Music, Gorillaz, Ellie Goulding, Ariana Grande, Grizzly Bear, GZA, Maja Gödicke, Calvin Harris, Erik Hassle, H.E.A.T., Niall Horan, The Horrors, Iced Earth, Jay Z, Janice, Wyclef Jean, Judas Priest, Juicy J, Goran Kajfes Subtropic Arkestra, Kelela, The Killers, King Krule, Kite, KSMB, Labrinth, LCD Soundsystem, Jenny Lewis, Living Colour, Loney Dear, Lorde, Lupe Fiasco, Makthaverskan, Maroon 5, John Mayer, Paulo Mendonca, Nicki Minaj, Kylie Minogue, Missy Elliott, MGMT, MNEK, Modest Mouse, Andreas Moe, Morbid Angel, My Morning Jacket, The National, Gary Numan, The Offspring, Rita Ora, Paloma Faith, Papa Roach, Liam Payne, Pearl Jam, Katy Perry, Phoenix, Pink, Pitbull, Pond, Quiet Riot, Raekwon, Red Mecca, Ride, Real Estate, Zack de la Rocha, Johan Rothstein, Say Lou Lou, Schoolboy Q, Seinabo SeyEd Sheeran, The Shins, Sia, Silverbullit, Ashlee Simpson, Troye Sivan, Slipknot, Slowdive, Smith & Thell, Sparks, Spoon, Bruce Springsteen, Sebastian Stakset, Harry Styles, Isak Sundström, Taylor Swift, System Of A Down, T-Pain, Tears For Fears, That Dog, Robin Thicke, Thirty Seconds To Mars, T.I., Tilde, Justin Timberlake, Tinashe, TLC, Tool, Tove Lo, Tanya Tucker, Tunde, Tussilago, Urban Turban, Vampire Weekend, The Vamps, Foy Vance, Vargas & Lagola, Voivod, War On Drugs, Jessie Ware, Kanye West, Wolf Parade, Zayn

ALLT OM KONSERTÅRET 2017 HÄR!

STOR LISTA: 2016 ÅRS 99 BÄSTA LÅTAR

ÅRETS ALBUM 2016

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB