Startsida / Inlägg

First Aid Kit om Jesper Lindell: ”Önskar vi skrivit låten!”

av Rebecka Ljung
First Aid Kit sjunger ihop med Jesper Lindell, som producerats av Benkt Söderberg. Foto: Viktor Skogqvist
First Aid Kit sjunger med Jesper Lindell i sitt barndomshem. Foto: Viktor Skogqvist

First Aid Kit är ju musikerkollegor med sin pappa Benkt Söderberg, som de delar en hemmastudio med i Svedmyra söder om Stockholm. När det blev dags för ett sabbatsår från First Aid Kit, efter nästan sex års turnerande, fick Benkt Söderberg ett tips.
Producenten och den 23-åriga singer-songwritern Jesper Lindell stämde träff.
– Han inte bara sjöng bra utan var gjord av musik – rakt igenom. Då bestämde jag mig för att bryta mitt sabbatsår och ta mig an projektet. Jag kunde helt enkelt inte motstå frestelsen att göra musik med Jesper, säger Benkt Söderberg.
Med Lolita Pop-vännen Sten Booberg producerade Benkt Söderberg Jesper Lindells avskalade debut-EP – inklusive den första singeln ”Moving slow”. På körsång hör vi First Aid Kit-systrarna Klara och Johanna Söderberg.
Vi kan i dag exklusivt premiärvisa videon till ”Moving slow”, inspelad i vardagsrummet i First Aid Kits barndomshem, med Jesper Lindell, Johanna och Klara Söderberg. Mats Udd har gjort videon.
Missa inte intervjuerna nedan. Lindell berättar hur det var att jobba hemma hos First Aid Kit – och succéduon om hur det går med inspelningen av kommande First Aid Kit-albumet i studion i USA. Scrolla ner för läsning.

Hej Johanna och Klara! Varför är ni i Portland?

– Det finns en producent här som vi tycker är grym. Vi älskar också Portland som stad. Det är väldigt mysigt, folk är trevliga och avslappnade. Det finns mycket bra musik här.

Det är alltså ett nytt album som spelas in. Hur långt har ni kvar?

– Ja, det är vårt fjärde album som spelas in. Vi har kommit ganska långt in i processen.

Kan ni säga nåt om hur skivan skiljer sig från förra?

– Vi vill inte avslöja för mycket ännu, men vi har provat lite nya sound och stilar. Vi är sjukt peppade på att släppa skivan!

Hur kändes det när ni hörde Jespers låt första gången?

– Vi blev väldigt tagna av Jespers röst, som är så otroligt stark och klar. Vi tyckte att det var en väldigt fin låt. Vi önskar att vi hade skrivit den! Så fort vi hörde hans låtar kände vi att vi ville vara med på ett hörn. Dels för att musiken han gör passar oss och vår stil, men också för att han sjunger på ett liknade sätt som vi. Han är inte rädd för att ta i och det är inte vi heller.

Har ni sjungit mer på Jespers platta?

– Ja, vi har sjungit på flera låtar! Vi tycker våra röster passar bra ihop.

Var detta första gången du uppträdde med elbas, Johanna?

– Ja, det var första gången! Det är en utmaning, men jag vill prova lite nya instrument och inte vara bunden till synten hela tiden. Det kommer definitivt att bli mer elbas från mig på scen framöver, säger Johanna Söderberg.

Vad tycker ni Jesper Lindell har som förtjänar att nå ut?

– Han har en sån sjukt bra röst att man får gåshud och skriver varma, souliga låtar som inte lämnar någon oberörd. Vi hoppas verkligen att han får den respons han förtjänar.

Är ni sugna på att ha honom som tredje medlem?

– Haha, han är en alldeles för bra soloartist för det!

Jesper Lindell. Ur videon till ”Moving slow”.
Jesper Lindell. Ur videon till ”Moving slow”.

Hej Jesper! Hur känns det inför debutsingeln?

– Det känns väldigt kul att få dela med sig av den och självklart känner jag mig lite nervös och förväntansfull eftersom det är mitt första släpp.

Hur kom du i kontakt med Benkt Söderberg?

– Jag hade lite problem med att hitta rätt producent. Sen var jag ute och spelade gitarr i ett förband till Bryan Ferry när jag träffade Benkt och Sten Booberg som hade fått höra mina demos genom mitt skivbolag. Vi bestämde oss för att testa.

Hur var det att komma till Söderbergs hemmastudio?

– Väldigt trevligt. Det var bara jag och Benkt första gången vi spelade in. Jag kommer ihåg att jag fick mig en omelett och lite kaffe. Sen testade vi att spela in och jag tror att vi båda kände att det var väldigt kul.

Hur var det när First Aid Kit klev på? Blev du starstruck?

– Ja, men det blev jag nog. Jag har ju lyssnat på deras musik väldigt länge. Men både Klara och Johanna är så jordnära att de får den där lilla nervositeten att gå över rätt fort.

Era röster blir ju helt rysiga tillsammans. Rös du när ni spelade in?

– Jag hörde ju att det lät väldigt bra, och Klara och Johanna är helt fantastiska, men jag tror aldrig att jag kommer rysa när jag själv sjunger.

Vad vill du att ”Moving slow” ska ge lyssnaren?

– Låten handlar om att bli sviken och om att saker tar slut utan avslut. Det är nog något många kan känna igen sig i, så därför hoppas jag att låten kommer att beröra och nå ut.

När märkte du att du har en grym sångröst?

– Den 22 augusti 2011. Nej, jag vet inte. Jag tror inte att jag har kommit på det än, faktiskt. Jag tycker bara att det är kul att sjunga.

Hur länge har du satsat på musiken?

– Jag bröt benet i en fotbollsmatch när jag var 13, satt i rullstol under ett sommarlov och hittade då min mors gamla Bjärton-gitarr i en garderob. Jag fixade upp den och började lära mig spela lite. Jag insåg att det var mer ofarligt än fotboll,så jag bestämde nog mig då för att hålla på med det.

Vilket är målet för din musik framöver?

– Just nu är jag bara fokuserad på att släppa den här singeln, resten av min ep och att komma ut och spela, säger Jesper Lindell.

Jesper Lindell släpper alltså sin första ep senare i år. First Aid Kit spelar in sin fjärde fullängdare men ska också göra hyllningskonserten ”Who by fire?” om sin idol Leonard Cohen på Dramaten 13-14 mars. Dessutom spelar duon på Gröna Lund 19 juni och på Liseberg 21 juni.

First Aid Kit har många projekt nu. Foto: Nirrimi Firebrace
First Aid Kit har många projekt nu. Foto: Nirrimi Firebrace
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB