Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Perry, Pale Honey, Lekman och Kapten Röd

av Rebecka Ljung

katyperrypalehoneyLättsmält pop med djupare budskap, en rockduo som softar till det snyggt med synthar och en fyllig hiphopsmocka. Veckans låtsläpp bjuder på stor variation.

RateKaty Perry
Chained to the rhythm
Capitol/Universal
POP Nya singeln från världsstjärnan Katy Perry kan framstå som en ”festa hela natten”-dänga. Att den lanserades genom tjuvlyssning framför discokulor i shoppinggallerior förstärker glittervibben. Men med spetsade öron hörs det att texten beskriver en utopisk bubbla där en blundar för omvärldens problem – och att Perry hoppas på bättring. Gästande jamaicanska sångaren Skip Marley adderar några rader om hur giriga, lögnaktiga makthavare utnyttjar folket, som är redo att göra uppror – ”de väckte lejonen”. Så får refrängraden ”we’re all chained to the rhythm” en många meter djupare betydelse. Musikaliskt är låten så klart catchy. Allt annat vore tjänstefel av Sia och Max Martin. Men musiken matchar inte riktigt budskapet. Den får inget pampigt att växa i mitt bröst. ”Chained to the rhythm” ingår på Katy Perrys kommande, fjärde album. Videon är för övrigt urgullig.

RateAxwell & Ingrosso
I love you
Axwell Music/Refune Music/Universal
POP På ”I love you” lånar de svenska housejättarna Axwell & Ingrosso in Los Angeles-rapparen och sångaren Kid Ink. Bra drag eftersom han har en cool röst. Stråkarna som inleder låten och hänger kvar i de dryga tre minuterna känns också som ett lån. För är det inte en slinga från den odödliga The Verve-hiten ”Bitter sweet symphony” så är det ändå kusligt likt. Om ”I love you” sound- eller textmässigt känts superfräsch eller omvälvande hade jag tyckt att lånen var helt rimliga. Nu är de mer slöseri med resurser. Det här blir en mellanlåt på Summerburst.

RatePale Honey
Why do I always feel this way
Bolero
POP Göteborgska duon Pale Honey låter gitarrerna vila lite och plockar fram analoga synthar i stället. Tack vare det doftar den nya låten av 80-tal – men det blir inget dammigt nostalgifluff. Tuva Lodmark och Nelly Daltrey håller kvar lyssnaren här och nu med en rak text om svartsjuka. Snyggt!

RateJens Lekman feat. Loulou Lamotte
Evening prayer
Secretly Canadian/Playground
POP Tjusningen med Jens Lekman är att han kan berätta vad som helst med en popdelikat ton. Här sjunger den svenska indieveteranen med en ljuv, lugn popstämma om ”tumören som han fick kirurgiskt avlägsnad” , till ett soligt, dansant sound av ”dududu”-kör och handklappsvänlig kick. Kontrasten är effektfull.

RateKapten Röd
Över min döda
Kapten Röd/Swingkids/Border
REGGAETON Kapten Röd är tillbaka. Sedan singeln ”Pankman anthem” 2012 har det inte kommit något från Björn Nilsson, men nu bryter artisten och producenten tystnaden. ”Över min döda” är titeln till trots en ganska snäll låt. Ljudmässigt är den lättsmält och texten handlar om de äkta vännerna som har lyft och stannat vid hans sida. Helt okej.

RateFetty Wap
Flip phone
RGF/Warner
HIPHOP Den 25-årige amerikanen Willie Maxwell II berättar bland annat om hur bra han sköter sig. Han har gett sin mamma pengar och kör sakta – för att slippa polistrubbel. Fetty Wap, som han heter framför micken, hänger med sina polare också, och de är ostoppbara. Inte en otroligt originell text från den New Jersey-födda rapparen. Men musikaliskt är ”Flip phone” riktigt snygg. Många lager av rap, rop och vacker sång målar en fyllig låt som aldrig låter lyssnaren ha tråkigt.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB