Startsida / Inlägg

Videor: Här tar Black Sabbath farväl

av Mattias Kling
Sabbath så som de såg ut som unga debutanter, för 47 år sen. Foto: Warner Bros Records
Sabbath så som de såg ut som unga debutanter, för 47 år sen. Foto: Warner Bros

När Black Sabbaths betydelse för hård musik ska sammanfattas känns samtliga ord för futtiga. Jag var inne och tassade på ett försök i min krönika i fredagens Nöjesbladet, med förhoppningen om en försoning och återförening med originaltrummisen Bill Ward inför det som sägs vara, och troligtvis också är, gruppens sista konserter tillsammans någonsin.
Kort sagt – utan Tony Iommis karakteristiskt nedstämda riff, Geezer Butlers bultiga bas och omfångsrika texter i sällskap av Ozzy Osbournes speciella sång och älskvärda scenpersona skulle det vi kallar heavy metal måhända existera men troligtvis inte låta eller se ut som det gör i dag. Det är ingen åsikt utan elementära fakta.
Med Sabbaths nedläggning går en musikera i graven. Måhända en välbehövlig och nödvändig avveckling, speciellt med tanke på Iommis kamp mot cancern och att Ozzy … ja, är Ozzy och därmed alltid inblandad i något som brukar bli klickraketer.
Allt som börjar måste nån gång sluta, och varför inte då se till att det sker där det en gång började – i brittiska staden Birmingham.
Av helgens två konserter var själva finalen lördagens föreställning, inför en långt i förväg slutsåld Genting Arena. Ett gig som enligt setlistan tycks ha följt den låtordning och repertoar gruppen har nyttjat under finalturnén, det vill säga material från kvartettens mest inflytelserika och hyllade 70-talsskivor (med lite skarvning av sanningen får väl ”Technical ecstasy” räknas dit) och med ”Paranoid” som sista framförda nummer.
Exakt hur det såg ut och lät går nu att se på bandets Youtubekanal. Det sista vi ser av dem i denna form. Avslutningen. Utslocknandet. En ändpunkt som sätts just där och just då.
Tack för de gångna 47 åren, Sabbath. Tack för musiken. Tack för att ni vände upp och ned på sound och bransch och därmed tände en låga som är högst vital än i dag, sisådär fem decennier senare.
Tack. Och hej då.

Läs mer om Sabbath:
• Recension av konserten på Friends Arena, den 9 juli 2016.
• Ozzy Osbourne: Det är inte jag som vill sluta, det är Black Sabbath
• Recension av konserten på Copenhell, den 25 juni 2016.
• Recension av Mick Walls biografi över bandet.
• Recension från Sweden Rock, den 6 juni 2014.
• Recension från Friends Arena, den 22 november 2013.