Startsida / Inlägg

Chainsmokers är nog mjukisar egentligen

av Per Magnusson
The-Chainsmokers-Press
Två gullisar mot påklistrad, nikotingul bakgrund.

ChainsmokersRateThe Chainsmokers
Memories…do not open
Disruptor/Columbia

POP Ezra Koenig, till vardags leadvokalist i Vampire Weekend och tillfällig hookmakare till Beyoncé, har även en podcast på Apple Music som heter ”Time crisis”. Jag älskar allt med ”Time crisis”. Valet av ledmotiv (ABBA:s ”One of us” från ”The visitors”), sättet Ezra och hans kompis, konstnären Jake Longstreth, jämför dagens topp 5 med svunna tiders topp 5 och hur de lika gärna ägnar ett halvt avsnitt åt New Jerseys bästa bagels. ”Time crisis” lyckas blanda smarta reflektioner om popmusik med rent och skärt nonsens och precis allt som har med podcasten att göra vittnar om god smak. Förutom en sak: Ezra Koenigs besatthet kring dj-duon The Chainsmokers. Visst, Vampire-Ezra älskar sin kommersiella popmusik, men Chainsmokers? Hans besatthet har dock sått ett frö av nyfikenhet även hos mig, då jag vanligtvis lyssnar på hans tips, vare sig de handlar om pensionerade italienska singer-songwriters eller var jag vänder mig för New Jerseys bästa bagels.
Så, vad är grejen med Chainsmokers, förutom att de har popvärldens roligaste bandnamn? Några snabbfakta: Chainsmokers hajpar den danska juicekedjan Joe & The Juice. De använder sin hemsida för att dela med sig av sin sammanlagda penislängd. Och de refererar till sig själva som ”just frat bro dudes”. ”Memories…do not open” är Andrew Taggarts och Alex Palls debutalbum.
New York-duons musik är skamlöst kalkylerad. De döpte trots allt sin genombrottshit till ”#Selfie”, eftersom de förstått att ordet blivit poppis och ville profitera på det. Det finns någonting extremt motbjudande douchigt med Chainsmokers grabbprosa: ”She wants to break up every night/Then tries to fuck me back to life”. Musiken har liksom baseballkepsen på sniskan. Trots deras ylande intygande i refrängen till ”Bloodstream” – ”I’m so complicated” – är Chainsmokers inte bandet du går till för intellektuell stimulans.
Men om man ska betrakta den dummaste formen av popmusik som en konstart – och det ska man ju – vet Chainsmokers i allra högsta grad vad de pysslar med. ”The one”, ”Paris” och Jhené Aiko-samarbetet ”Wake up alone” är alla exempel på det. Chainsmokers låtar är dessutom ofta välkommet mjuka och långsamma, märkligt kontrasterande till deras macho-image. Jag misstänker att allt bara är en fasad, tror inte ens de röker vanliga cigg.
BÄSTA SPÅR: ”Wake up alone” ft. Jhené Aiko.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB