Startsida / Inlägg

Veckans spellista: 10 låtar som piskar upp en passande påskstämning

av Mattias Kling
Det är förvisso inte som påskskildrare som Metallica har spelat till sig en plats i rockhistorien. Men det är ju en annan fråga. Foto: Ross Halfin
Det är förvisso inte som påskskildrare som Metallica har spelat till sig en plats i rockhistorien. Men ändå. Foto: Ross Halfin

Kors i taket – är det redan påsk?
Jovars. Och även om den kommande storhelgen knappast hör till årets mest omsjungna utanför kyrkans värld går det att hitta en rad låtar som kopplar an till Jesus sista dagar i livet och dess kringhändelser.
Här är några från rock- och metallvärlden.

”SPILL THE BLOOD OF THE LAMB”
Judas Iscariot
Med ett gruppnamn hämtat från den svekfulle apostel som förrådde Jesus får vi här enmans-black metal av pålitligaste och mest helvetetsblastande snitt.

”CREEPING DEATH”
Metallica
Just denna vecka firas även pesach, till minne av när Gud enligt Gamla testamentets Andra mosebok sände sin dödsängel till Egypten för att döda alla förstfödda söner i landet. Precis den händelse som metalgiganterna avhandlade på sitt andra album ”Ride the lightning” (1984), med andra ord.

”FOREVER GONE”
Golgotha
Från Wikipedia: ”I överförd bemärkelse är Golgatavandring den sträcka och tidsrymd en person måste gå med vetskapen eller övertygelsen om att få dåliga nyheter vid slutmålet.” Om en sådan kan tänkas pågå i cirka fem minuter bjuds här högst lämplig promenadmusik.

”THE THRASHIN’ OF THE CHRIST”
Municipal Waste
Eventuella titellikheter med Mel Gibsons plågsamma tortyrfest från 2004 är givetvis högst slumpartade. Självklart.

”ONCE UPON THE CROSS”
Deicide
Föga tillkrånglade fakta: Vore det inte för påskhelgens händelser hade bandledare Glen Benton inte haft mycket att sjunga om. Ett av de bästa exemplen är den här finkänsliga visan.

”THE LAST SUPPER”
Grave Digger
Nattvarden är en av de mest fundamentala ritualerna inom kristendomen, och symboliserar den måltid Jesus delade med sina lärjungar innan han greps och dömdes till döden. Här ger Chris Boltendahl och hans mannar sin tolkning av de händelser som än i dag placerar en liten torr brödbit och vin i troendes munnar.

”MELANCHOLY (HOLY MARTYR)”
Iced Earth
Kanske en av de mest uppgivna skildringarna av Kristus tankar inför sin avrättning. Textraderna ”Why am I their shattered king?/I don’t mean anything” känns som ett piskrapp i nacken.

”NAILED TO THE CROSS”
Destruction
Att skivan låten är hämtad ifrån heter ”The antichrist” kan måhända skvallra om vilken vinkling Marcel ”Schmier” Schirmer och hans thrashveteranter använder sig av för att skildra Jesus sista tid.

”HAMMER DOWN THE NAILS”
Vital Remains
För maximal långfredagskänsla bör detta slagkraftiga spår, hämtat från gruppens 2007-giv ”Icons of evil”, helst parspelas med introt ”Where is your god now?”. Att tidigare nämnde Glen Benton medverkar på gästsång känns fruktansvärt naturligt.

”EASTER”
Marillion
Efter all blasfemi och allt lidande känns det rimligt att lugna ned temperamentet en smula. I en låt från Steve Hogarths första album med Marillion, 27 år gamla ”Season’s end”, lyckas de brittiska neoproggarna på detta förtjusande sätt komprimera känslan av sprudlande vår i såväl toner som text.

LYSSNA PÅ FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ebbe Jonsson
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB