Startsida / Inlägg

Utmärkta stunder på splittrad skiva med Tinie Tempah

av Per Magnusson
Tinie-Tempah-photo-credit-David-Slijper
Ju mer London Tinie Tempah låter – desto bättre. Foto: David Slijper

Tinie-Tempah-Youth-2016-2480x2480RateTinie Tempah
Youth
Parlophone/Warner

HIPHOP Man skulle kunna tro att gränsen mellan amerikansk och brittisk hiphop håller på att suddas ut, i takt med Drakes allt mer anglofila utflykter. Nu senast köpte popstjärnan rättigheterna till ”Top boy”, Englands motsvarighet till ”The wire”, där han själv väntas spela en roll.
Men rappare som södra Londons Tinie Tempah är här för att cementera brittisk excentricitet. När Patrick Chukwuemeka Okogwu, som han heter i passet, fick skivkontrakt 2009 utlyste han en tävling på sin blogg där vinnaren belönades med fir i form av afternoon tea på fem-stjärniga Mayfair-hotellet Claridge’s. Tinie Tempah har även rappat om sin kärlek till just te samt sin pedantiska sida (Tempah sägs ha ett mycket välstädat hem med två kök).
På sitt tredje album klär 28-åringen lika bra som arvtagare till Dizzee Rascal med ettrig grime och Mike Skinner med stråkbeklädda London-betraktelser som den Englands egen Jay Z han tidigare beskrivits som. Men en ständig strävan efter listor – en sorts fryntlig vilja att behaga alla som kulminerar i hiphopsalsapartyt ”Mamacita” (feat. Wizkid) – drar ner helheten och får ”Youth” att kännas splittrad.
Med det sagt finns här några utmärkta stunder av hiphop byggd på lika delar humoristiska rhymes och ambitiösa beats: ”Youth”, ”Lightwork” och If you know” (feat. Tiggs Da Author). Dessutom gör Sveriges Zara Larsson ett grymt gästspel i ”Girls like”, som de flesta av er säkert redan hört.
Men till nästa gång hoppas jag Tinie Tempah renodlar sin inre tedrickande, städmaniske excentiker. Han som rappar om att han har en zebra i sitt art déco-inredda hem.
BÄSTA SPÅR: ”If you know”.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB