Startsida / Inlägg

En sångsur Paul Stanley drar ner Kiss

av Mattias Kling
På grund av oacceptabla fotorestriktioner kan Aftonbladet inte publicera några konventionella bilder från konserten. Foto: Privat

RateKiss
Tele2 Arena, Stockholm.
Publik: 24 334.
Längd: En timme och femtio minuter.
Bäst: Eric Singer gör en snorstark insats som verssångare i ”Black diamond”.
Sämst: Av en handfull sångsura Paul Stanley-nummer är ”I was made for lovin’ you” direkt smärtsamt.

Vi ville ha det bästa … och fick något tudelat jättehalvbra.
Kiss fortsätter att vara ett utmärkt exempel på rock större än självaste livet, och är utomordentliga på just det.
Synd då att det bara gäller tre av fyra medlemmar.

På något sätt – om själva ordet lördagsunderhållning skulle förklaras med en bild skulle den troligtvis föreställa fyra sminkade serietidningshjältar med höga platåskor.
På Sverigepremiären för sin Kissworld-turné spränger kvartetten nämligen in allt som skulle kunna vara och är kul med rock i en show bräddfylld av effekter den använt sig av sedan sjuttiotalets glansdagar, och därefter förvaltat med största respekt. Det smäller och brinner någonstans på scenen i var och vartannat nummer. Gene Simmons excellerar i en elak ”War machine”, leker drake i ”Firehouse”, spottar blod och flyger under sitt bassolo. Paul Stanley slipar på en ”Black diamond” från en liten scenskiva mitt i publikhavet och önskas konfetti och serpentiner så vräks det på med sådant i huvudsetfinalen ”Rock and roll all nite”.
På så sätt är framträdandet i en hårt avstyckad Tele2 Arena just den höjdnivå Kiss årsmodell 2017 orkar sig upp till. Utan någon ny skiva att pliktskyldigt välja låtar från blir det i stället en repertoar som bär karaktären av ett greatest hits-set. 12 av 18 låtar är hämtade från ensemblens mest omfamnade klassikeralbum, med lite god vilja kan vi räkna in discokulan ”Dynasty” här, vilket gör att snart Systembolagsmogna ”Psycho circus” framstår som rena nykomlingen i sammanhanget tillsammans med halvfärska ”Say yeah”.
Samtidigt är de svagheter som finns inom gruppen väldigt tydliga. För där Simmons gör sitt jobb som sångare, och även Tommy Thayer och Eric Singer imponerar i ”Shock me” respektive ”Black diamond”, är Stanley kvällens svagaste kort, så som han dessvärre alltid brukar vara numera. Emellanåt försöker han undkomma mer krävande toner genom att harkla bort dem långt från mikrofonen eller låta körsången köra över dem. Men när det brister på allvar, likt i extranumret ”I was made for lovin’ you” är det nästan lika illa som i ”Love gun” på Sweden rock 2013.
Så där ögonen är rakt igenom förbluffat jättenöjda är öronen desto mer plågade. I alla fall när det gäller en av fyra på scen.
Fotnot: Kiss spelar på Scandinavium i Göteborg den 10 maj.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÅTLISTAN 1. Deuce 2. Shout it out loud 3. Lick it up 4. I love it loud 5. Love gun 6. Firehouse 7. Shock me 8. Flaming youth 9. War machine 10. Crazy crazy nights 11. Cold gin 12. Say yeah 13. Let me go, rock ’n’ roll 14. Psycho circus 15. Black diamond 16. Rock and roll all nite Extranummer 17. I was made for lovin’ you  18. Detroit rock city

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB