Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Taylor Swifts favoritband och yachtrap

av Per Magnusson

Skärmavbild 2017-05-05 kl. 15.26.18Taylor Swifts favoritband och yachtrap. LCD Soundsystems återkomst och hjärtekrossaren Harry. Emo-r’n’b från Sverige och Amerika. Veckans singlar!

RateHaim
Want you back
Universal/Polydor
POP Haim kan numera räkna Taylor Swift till sina största fans. ”On. Repeat. Til. The. End. Of. Time.” instagrammade popstjärnan i går tillsammans med en rad utropstecken och en bild på systrarna Haim. LA-kvartetten har tidigare även supportat Swift på hennes ”1989”-världsturné. Jag tycker mycket om ”Want you back”, hämtad från kommande albumet ”Something to tell you”. Den solbrända rocken ringer av så många trevliga saker: slap-basen påminner om Jackson 5 (som de så djärvt lånat låttiteln av), ovan nämnda Taylor, Fleetwood Mac och Don Henley. Men allt flyttat till ett precis lagom modernt rum. Som om Calvin Harris producerat Lindsey Buckingham, typ.

RateLCD Soundsystem
Call the police
American dream
Sony/Columbia
POP Musik har sällan känts så modern, kittlande och magisk som när jag såg LCD Soundsystem i London i början av 00-talet. Jag har glömt exakt var, men jag minns att det var väldigt många japaner i kamouflagefärgad streetware där och att James Murphy dansade som en besatt. Jag stod mest och kände att musikhistoria skrevs mitt framför näsan på mig.
15 år senare är James Murphy och hans orkester tillbaka med de två första livstecknen på sex år, om vi bortser från julsången ”Christmas will break your heart” från 2015. LCD Soundsystems mix av rock och dansmusik låter långt ifrån lika ung i dag men den får mig att känna doften av körsbärsträden i Green Point, Brooklyn. Just nu räcker det långt.

RateHarry Styles
Sweet creature
Sony/Columbia
POP Pojkar har skrivit emotionella trudelutter till flickor och flickor har skrivit emotionella trudelutter till pojkar sedan tidernas begynnelse. Konceptet är lika tidlöst och klanderfritt som malda kaffebönor och hett vatten. Harry Styles ”Sweet creature” faller under etiketten emotionell trudelutt. Ex-One Direction-medlemmen har antytt att sången är riktad till en särskild person. Precis som i fallet med alla fina kärlekssånger före honom är det just det som får den att fungera. Harry laddar den akustiska visan med massor av ärlighet. Om det är på riktigt för honom är det på riktig för mig.

RateStor, Cherrie
Torka dina tårar
Sony
HIPHOP Stor går emo! I det sorgset autotunade introt låter han som en svensk variant av amerikanska kolleger som Future och Drake, innan han faller tillbaka i sitt mer trygga flow. Men låten är ingen traditionell kärlekshistoria. Den handlar, enligt Stor själv, om hans relation till sin musik. Låten gästas av Cherrie, Sveriges bästa artist just nu. Varje gång hon börjar sjunga med sin mjuka, lätt nasala röst är det som om tiden stannar. Så även i ”Torka dina tårar”, som kommer att finnas med på Stors tredje album ”Under broarna” som släpps 2 juni.

RateHalsey
Eyes closed
Astralwerks
POP Vi fortsätter på det emotionella spåret: ”If I keep my eyes closed he looks just like you”, kvider New Jerseys Halsey över ett kargt r’n’b-pop-beat. Den här typen av musik produceras alltjämt i vart och vartannat hörn av världen, men när den görs så här med hjärtat i halsgropen är den svåremotståndlig. Plus för de små bitarna med plockande gitarr. Låten är dock slut innan man hunnit blinka. Jag önskar att den vore minst dubbelt så lång. Halsey borde lyssna och lära av James Murphy och hans sjuminutershymner.

RateLil Yachty
Bring it back
Capitol/Motown
HIPHOP Det var ett väldans liv om yachtrock för sisådär ett decennium sedan, det vill säga välproducerad västkustrock – ofta från 70-talet – Hall & Oates, The Doobie Brothers och Toto etc. Den tidigare så bespottade musiken blev plötsligt hipp. Det talas inte lika mycket om yachtrap. Yachtrappens främsta fanbärare är – vilket ju hörs på blotta namnet – Atlantas Lil Yachty. På sin nya låt rappar han om stränder och sanden mellan tårna som vore han Tomas Ledin och när saxofonen sjuder över låtens sista minut ser man välvaxade båtdäck och Sperry Topsiders hela vägen till den den perfekt lila horisonten.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB