Startsida / Inlägg

John Mayer – en gudabenådad gitarrist och sångare

av Per Magnusson
John Mayer: musik att slow-dansa till i ett brinnande rum. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto.

RateJohn Mayer
Plats: Globen, Stockholm. Publik: 12 392 (slutsålt). Längd: 2 timmar och 40 minuter. Bäst: ”Walt Grace’s submarine test, January 1967”, när ”Free fallin’” går över i ”The Wilhelm scream” och gitarrsolot i ”Gravity”. Sämst: En spexig version av ”Your body is a wonderland” och när John Mayer Trio tillåts bluesrocka utan tyglar i konsertens tredje kapitel.

Att se John Mayer utöva sin rock i asymmetriska byxor värda en smärre bostadsrätt på Södermalm är som att se George Clooney dricka en cappuccino. Det är nästan för perfekt.
Men – och det här är helt avgörande – hjärtat får alltid vara med.

John Mayer får ofta exemplifiera den vitaste och tristaste rocken. I nya Netflix-serien ”Dear white people” liknas en karaktärs extremt vita dejtinghistorik till exempel vid publiken på en John Mayer-konsert. Efter en snabb titt ut över Globen är jag inte i position att protestera. Men om man bara beskriver den 39-årige och sjufaldigt Grammy-belönade artisten som Connecticuts Tomas Ledin missar man några viktiga poänger: att John Mayer skriver sina sånger med en bluesgitarrists perspektiv. Att hans låtar i kväll tar långa, snygga jazzomvägar. Och att Mayer är en strålande soulsångare – som i extranumret ”You’re gonna live forever in me” framförd ensam vid ett piano – snuddar vid samarbetspartnern Frank Ocean.
Efter att ha flyttat till Montana, slutat klippa sig och gjort Laurel Canyon-rock över två jättefina, men svagt säljande album, återvänder John Mayer nu till Sverige med storbudget-skivan ”The search for everything”, som påminner mer om den poppiga ”Continuum” från 2006.
I yrvaken frisyr, fyra millimeters skäggstubb och – vad som blivit regel hos tiotalets största artister – sin egen merch på överkroppen, är han på skojfriskt humör och skämtar med publiken mellan sina fjäderlätta soulsånger om hjärtesorgen efter separationen med exflickvännen Katy Perry, som ”The search for everything” kretsar kring.
Mayer använder sin röst och sin gitarr på samma sätt; han sjunger och spelar bara när det verkligen behövs. Varje frasering, varje ton, har ett högre syfte. Ofta lutar han sig bara mot bandets perfekta sväng. Om du är allergisk mot så kallad musikalisk feeling är en John Mayer-konsert ingenting för dig. Det är nästan provocerande snyggt och bra. Musiken är snygg. Bandet är snyggt. Och John Mayer – ja, han är snyggast av dem alla. Men det finns ju ett riktigt, ofta sorgset, hjärta där bakom den långärmade turnétröjan och alla halsbanden.
Särkilt i konsertens andra, akustiska kapitel när Mayer sjunger några av sina finaste ballader mot en fond av fallande, rosa löv från tecknade körsbärsträd och en liten, romantisk bro som scenrekvisita. Supercheesy och superfint. När hans magiska version av Tom Pettys ”Free fallin’” går över i James Blakes ”The Wilhelm scream” skriver han ett litet manifest över sitt alltjämt underskattade artisteri.

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

LÅTLISTAN 1. Waiting on the world to change 2. Helpless 3. Moving on and getting over 4. Queen of California 5. Changing 6. Emoji of a wave 7. Dreaming with a broken heart 8. Walt Grace’s submarine test, January 1967 9. Free fallin’ 10. Your body is a wonderland 11. Neon 12. Crossroads 13. Vultures 14. Who did you think I was 15. Rosie 16. Waiting on the day 17. In The Blood 18. Why Georgia 19. Gravity Extranummer 20. Slow dancing in a burning room 21. You’re gonna live forever in me

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB