Startsida / Inlägg

Lovande start för Henrik Berggren

av Håkan Steen
henrikberggren 20170524 sofia blomgren rockfoto
Henrik Berggren är alltjämt en av svensk musiks mest karismatiska scenfigurer. Foto: Sofia Blomgren/Rockfoto

RateHenrik Berggren
Turnépremiär: Gröna Lund, Stockholm. Publik: 8 000. Längd: 70 minuter. Bäst: ”To my brother, Johnny” och ”No time for us”. Sämst: En del av det nya glöder inte som det borde.

Henrik Berggren excellerar åter i sin roll som den svenska indierockens mörkögde kejsare.
Men med en publik som främst kommit till Grönan för Broder Daniel-nostalgi blir solopremiären inte riktigt den explosion vi hade hoppats på.

Eller också är det bara jag som har trissat upp mina förväntningar. Efter den lysande solodebuten ”Wolf’s heart”, euforiska rapporter från den hemliga minispelningen på releasefesten i Göteborg och med vetskapen om vilket lysande band den forne Broder Daniel-sångaren fått ihop kändes det som att det kunde bli något triumfatoriskt av den här turnépremiären.
Men möjligen är ett försommarljumt nöjesfält inte den optimala platsen för Henrik Berggren och hans outsidermörker (”välkommen in från intigheten” är det första han säger till oss i kväll).
Dessutom fladdrar det runt en del premiärnerver på scen, som möjligen förstärks av att publiken i rätt liten utsträckning verkar ha lyssnat in sig på nya albumet och främst är på plats för att få skrika med i gamla BD-klassiker.
Givetvis ska Berggren spela ”Shoreline”, Självklart ska han göra en nervdallrande ”Whirlwind” och en rörande ”No time for us” med Theodor Jensens gitarr som enda backning.
Det är fortfarande vansinnigt bra och relevant rockmusik, som här får ny energi av Mattias Bärjeds knivskarpa gitarrslingor, Nino Kellers Keith Moon-ivriga trumfills och Henning Fürsts kyligt intensiva keyboardmattor.
Men Berggren känns i mina öron i dag än mer angelägen i nya låtar som ”You wore the crown; I played the clown” eller det tämligen oemotståndliga möte mellan gamla dansbandsmelodier, Rod Stewarts ”Sailing” och sorgsen göteborgsrock som är ”Run, Andy, run”.
Och även om hans omskrivna ME-sjukdom inte dämpar honom på något märkbart sätt på scen – i svart cape och hatt är han alltjämt en av landets i särklass mest karismatiska scenfigurer – lyckas Berggren och bandet sällan kommunicera med det nya på samma sätt som med BD-numren.
Så showen stannar vid ett stort löfte. När de nya låtarna har satt sig djupare hos såväl publik som band och artist kan det här säkert bli precis så bra som man vill att det ska vara.

Alla låtarna: 1. Hold on to your dreams 2. When we were winning 3. You wore the crown; I played the clown 4. Happy people never fantasize 5. Run, Andy, run 6. To my brother, Johnny 7. Thirst for life 8. Wild child 9. Whirlwind Extranummer: 10. Shoreline 11. No time for us 12. I’ll be gone 13. Work

Här kan ni se Henrik Berggren: Bråvalla 1/7, Borlänge 7/7, Göteborg 21/7., Östersund 29/7, Malmö 17/8

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB