Startsida / Inlägg

Veckans singlar: Arcade Fire borde lämna ABBA i fred

av Markus Larsson
Foo Fighters

Veckans singlar kräver en åtgärd.
Markus Larsson måste ta på sig sin allra vitaste rockhatt igen.
Det blir lätt så när Liam Gallagher, Foo Fighters, Arcade Fire och The War On Drugs släpper nya låtar samma vecka.

RateThe War On Drugs
Holding on
Atlantic/Warner
ROCK Live brukar sångaren Adam Granduciel vara väldigt kär i sin gitarr. Han ligger gärna med den offentligt. Personligen tycker jag alltid att dylika aktiviteter helst bör vara en privat angelägenhet. Men i studion dumpar gruppen ofta sina mest plågsamma classic rock-påhitt och trär AOR-rockens allra mjukaste rattmuff över musiken. The War On Drugs är alltid som bäst när musiken ligger närmare ljudidealen på Dire Straits ”Love over gold” än Neil Young.

RateLorde
Perfect places
Universal
POP
Hur passar popartisten Lorde in i den här skaran? Eftersom hon är en av Dave Grohls favoritartister – hon sjöng bland annat med Nirvana när de valdes in i Rock And Roll Hall Of Fame – blir frågan nästan irrelevant. Lorde är dock bättre när hon låter som sig själv – en gotisk popdrottning från Nya Zeeland. Det finns redan en Taylor Swift. Och en Katy Perry också. Det behövs inte fler.

RateLiam Gallagher
Wall of glass
Warner
ROCK
Förvåningen över att man inte vill hämta sopskyffeln, borsta upp skärvorna efter sina egna öron och slänga dem i papperskorgen är den stora skrällen bland veckans singlar. Men med tanke på vad Liam Gallagher har gjort efter Oasis börjar han från noll också. Förväntningarna är så små att de knappt syns i ett mikroskop. ”Wall of glass” är dock det första på många år som faktiskt går att nynna på. Singeln hade platsat på Harry Styles debutalbum.

RateFoo Fighters
Run
Roswell Records/Sony
ROCK
Har du längtat efter att Dave Grohl ska göra en liten rocksymfoni som kopplar ihop Soundgarden med Metallicas döda kreativitet på 2000-talet? Hämta popcornen så ringer vi psykologen efter att låten tagit slut. Allt kommer att bli bra. Vissa gitarrer verkar inte ha någon aning om vad de sysslar med. Det låter mest som att de står och borrar i ett cementblock. Det finns en bra låt begraven någonstans men det är svårt att hitta just den mandeln i Foo Fighters rockgröt.

RateArcade Fire
Everything now
Sony
ROCK
Personer som med ilska och envis bestämdhet hävdar att Arcade Fire bara är en dålig repris på U2 får här vatten på sina begonior. 1992 gick irländarna in i en sorts ABBA-fas. Bono bjöd bland annat upp Björn & Benny på scenen i Globen i ”Dancing queen”. Nu drömmer även rockorkestern från Quebec om ljudteknikern Michael B Tretow. Eller så ser sångaren Win Butler discosingeln som en naturlig början på deras motsvarighet till David Bowies ”Let’s dance”-period. Att Thomas Bangalter från Daft Punk har producerat låten hjälper inte. När ett ”Dancing queen”-piano möter panflöjt i ”Everything now” går tankarna genast till diverse mellanakter i Eurovision Song Contest.

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB