Startsida / Inlägg

Coldplay blandar gammalt med nytt

av Natasha Azarmi
6411_JMH_COLDPLAY_COLDPLAY_HANEY_07-0124_V3_HI_RES
Ett lugnande kärleksbrev för de mest oroliga av hjärtan. Foto: Warner

coldplayepRateColdplay
Kaleidoscope ep
Parlophone/Warner

POP I veckan fyllde Coldplays debutalbum 17 år. När ”Parachutes” kom beskrevs skivan av kritiker som bräddfylld av oskyldiga ballader. Bandets melodiska lugn fick tidningen Rolling Stone att utnämna dem till Radioheads tronföljare.
De rofyllda gitarrerna som präglade Coldplay då är svåra att finna i dag. 
Nu är musiken gjord för att spelas på smockfulla arenor, allra helst inför minst 60 000 åskådare. Edm-influenser har smugit sig in, likaså samarbeten med några av världens just nu största dj:er.
Men mellan 2000 och 2017 har ett ämne varit konstant i Chris Martins låtskrivande: kärleken.
 Coldplay avslöjade planerna på att släppa en ep, en komplettering till 2014 års fullängdare ”A head full of dreams”, redan i höstas. 
Singlarna har avlöst varandra (i skrivande stund ligger fyra av ep:ns fem låtar redan ute) och den röda tråden blev snabbt tydlig. Det här är ett kärleksbrev, lugnande nog att söva de mest oroliga av hjärtan.
Olyckliga romanser i all ära men här är Coldplay som bäst när de fokuserar på andra sorters kärlek. Som den mellan bandet och fansen. När allsången i ”Something just like this (Tokyo remix)”, en liveversion av samarbetet med edm-duon The Chainsmokers, sipprar ut ur högtalarna kan jag fortfarande höra fyrverkerierna från Ullevi.
Och Brian Eno-producerade ”Aliens” är i sin tur en hyllning till alla människor som varje dag korsar världshav för att finna trygghet.
Musikaliskt är det här en sammanflätning av London-bandets två olika världar, den de befann sig i år 2000 och den där de rör sig i dag. Det må vara kärleksballader som bär hjärtat utanpå men de är inte längre oskyldiga. Låtarna bara väntar på att få explodera. Coldplay hänger sig åt långa, djupgående pianoarrangemang med ett klimax.
”Kaleidoscope ep” är långt ifrån det bästa eller mest unika som bandet har gjort. Här finns inga arenahits i klass med ”Viva la vida” eller ”Hymn for the weekend”. Heller inga tårdrypande serenader som ”Fix you” eller ”The scientist”.
Men det är ett fint komplement som belyser det allra bästa med Coldplay: kärleken.

BÄSTA SPÅR: ”Something just like this (Tokyo remix)”, där allsången fångar kärleken mellan bandet och fansen, och ”All I can think about is you”, där både känslor och melodi till slut förlorar behärskningen.
VISSTE DU ATT… Alla intäkter från singeln ”Aliens” går oavkortat till välgörenhetsorganisationen MOAS som jobbar för att minska dödligheten bland människor på flykt?
LYSSNA OCKSÅ PÅ: Coldplays egna ”Parachutes” och ”A head full of dreams”. Den här ep:n hamnar någonstans däremellan.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB