Startsida / Inlägg

Veckans singlar: soldränkta drömmar och synthar från förr

av Håkan Steen

lanakeshaPopsoul och bitterljuva drömmar under Kaliforniens sol, gammaldags kanadensisk och amerikansk elektronik och lite lättflyktig danspop från Stockholm. Där har ni veckans singlar.

RateRateLana Del Rey
Summer bummer
Groupie love
Polydor/Universal
POP Det nya med Lana Del Reys fjärde album ”Lust for life” (släpps nästa fredag) är – förutom att hon ler på omslaget – att gästartister för första gången släpps in i hennes mytiskt mystiska värld. Vi har redan hört The Weekend hoppa in på titellåten och andra namn som dyker upp är Stevie Nicks och Sean Lennon. Ytterligare två smakprovslåtar kom i veckan, där A$AP Rocky finns med på båda. Rapparen spelade Del Reys kärlek redan i den Kennedy-nostalgiska videon till ”National anthem” för fem år sedan, men här får hans rhymes höras också. Det handlar i båda fallen om långsam spartansk drömpop, som så ofta hos Del Rey omsluten av bitterljuvt Hollywood-mörker. ”Groupie love” kommer kanske att spelas mer men jag fastnar främst för ”Summer bummer”, där även unge rapparen Playboi Carti poppar upp. Öppningsraden fångar upp ett centralt tema hos Del Rey: ”It’s never too late/to be who you wanna be”.

RateKesha
Woman
Kemosabe/Sony
SOULPOP Bara en dryg vecka sedan comebacksingeln ”Praying” och precis som Miley Cyrus verkar Kesha vara ute på något slags hippiepoppig tillbaka till rötterna-tripp (om det är en trend inom LA-popen återstår möjligen att se). För om ”Praying” var en avskalad, ganska klassiskt skuren pianoballad är ”Woman” en 60-talsdoftande partydänga, med blås inlånat från retrosoulorkestern The Dap-Kings. Kul men kanske inte sensationellt, och det mest anmärkningsvärda med låten är väl att Kesha börjar skratta mitt i en vers.

RateArcade Fire
Electric blue
Arcade Fire/Sony
POP Populärt just nu är att pytsa ut allt fler låtar i förväg inför albumsläpp. Nya Arcade Fire-plattan ”Everything now” kommer 28 juli med redan finns titellåten, ”Creature comfort” och ”Signs of life” ute. Här är en till, som ytterligare bekräftar att det är en tämligen elektronisk upplevelse som kanadensarna ämnar servera oss på albumet. Arcade Fire har förvirrat sin publik förr, och det är inte helt enkelt att se vart de är på väg med sina analogsynthar och trummaskiner från 80-talet. Förmodligen är ”Electric blue” den starkaste låten av de fyra släppta, tilltalande nedstrippad falsettpop med extra guldstjärna i kanten för att ena synthen verkar ha lyssnat på Televisions ”Marquee moon”.

RateLoreen
Body
Loreen/BMG
DANSPOP Det är lite oklart vad Loreen vill med sin karriär. Efter den blygsamma framgången med ”Statements” i Melodifestivalen i våras kommer nu den här singeln, som kanske känns lite mindre typiskt Loreen där den glider fram på något slags minimalistisk technobotten, om än körd genom en tämligen generisk samtidspopproduktion. För att komma från en så stark personlighet som Lorine Zineb Nora Talhaoui låter det påfallande anonymt.

RateNine Inch Nails
Less than
The Null Corporation/Caroline/Universal
ROCK Nästa fredag släpper Nine Inch Nails ”Add violence”, den andra i en ep-trilogi som inleddes med ”Not the actual events” i fjol. Det första vi hör från ”Add violence” är ett stycke rätt standardiserad elektrorock som lika gärna kunde ha släppts för 20 år sedan. Inte utan att man undrar om Trent Reznor numera tycker det är roligare att vara en key player på Apple Music än att göra egen musik.

ALLA ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!
LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB