Startsida / Inlägg

Excentrisk och eklektisk King Krule

av Per Magnusson
King Krule - Vasateatern, Stockholm
Varje konsertfotografs mardröm: den ljusskygge Archy Marshall. Foto: Alexander Tillheden/Rockfoto

RateKing Krule
Plats: Vasateatern, Stockholm. Publik: 850. Längd: Drygt en timme. Bäst: ”Dum surfer” och ”Lonely blue”. Sämst: Saknar ”Czech One”.

King Krule är en lika fängslande som paradoxal artist. Välkammad och trotsig – punkig och sofistikerad.
Siluetten av honom gör en självlysande spelning på Vasateatern.

Den rävfärgade Charles Dickens-frisyren Archy Marshall debuterade som King Krule för sex år sedan. I somras släppte han albumet ”The OOZ”, ett av årets bästa. Den 23-årige London-artistens musik utspelar sig helt och hållet i hans eget huvud. Där kolliderar punk för puben med triphop-beats och Chet Bakers blåaste standards. Musiken kunde bara vara gjord på de brittiska öarna. Den har excentrismen som premieras där, den diametrala motsatsen till vårt svenska lagom. Men Marshalls snille har även nått över haven; han har bland annat gjort mytomspunnen musik till Frank Oceans album ”Blonde”, musik som världen dock aldrig fick höra.
Vasateatern är en mysig lokal och passar King Krule perfekt; hans lyskraft tål en teater. Scenen är mörk när han och hans purunga band gör entré. Huvudpersonens siluett påminner om en välartad skolpojkes, men rösten är full av den råa trotsighet som kommer med en uppväxts inhalerande av dammiga heltäckningsmattor. Vi får även typiskt diskbänksrealistiska mumlade mellansnack som ”This next one is about healthcare.”
På scenen är King Krules musik mer punkig än på skiva. Mikrofonstativ välts, gitarrsträngar klingar falskt. Låtarna flätas samman av saxofon och bandet lyckas skapa illusionen av att de improviserar fram hela spelningen, som har en slags The Jam på ”Måndagsbörsen”-känsla. Har du någon gång förlorat dig i dem, The Clash eller om du bara är en av oss som knäpper översta skjortknappen är du säkert lika förtjust som jag. Det var längesedan engelskt oväsen lät såhär spännande. Just i kväll är till exempel den viktorianska dronejazzdängan ”Dum surfer” världens bästa låt.

LÅTLISTA: 1. Has this hit? 2. Ceiling 3. Dum surfer 4. A lizard state 5. The locomotive 6. Midnight 01 (Deep sea diver) 7. Lonely blue 8. Rock bottom 9. Little wild 10. La Lune 11. Emergency Blimp 12. (A slide in) New drugs 13. The OOZ 14. Half man half shark 15. Baby blue 16. Easy easy Extranummer: 17. Out getting ribs

LÄS FLER KONSERTRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB