Startsida / Inlägg

Spellista: Här är den tuffaste musiken från november

av Mattias Kling
Under pågående Europaturné väver In Flames ihop gammalt och nytt material. Slutresultatet i Scandinavium: nästan perfektion. Foto: Roger Lundsten foto: roger lundsten styrfarten 23 417 65 gšteborg
Nyligen Sverigeaktuella In Flames passade inte bara på att hälsa på i hemlandet under den gångna månaden – de släppte även en cover-ep som ni kan höra ett smakprov från här nedan. På bilden ser ni Anders Fridén och Björn Gelotte under konserten i Scandinavium i Göteborg. Foto: Roger Lundsten

Lika säkert som att pappa på julafton strax efter ”Kalle Anka och hans vänner” försvinner ut och köper kvällstidningen, så att säga, lika ofrånkomligt är december en tid för återblickar. Vare sig det handlar om politik, litteratur, film eller musik ägnas årets sista månad på ett närmast tvångsmässigt sätt åt att summera och värdera. Något som så klart har sin funktion, för genom att kolla bakåt går det att dra slutsatser om och analysera var vi befinner oss, men samtidigt kan det gå inflation i dylikt listmakande.
För första gången på väldigt länge har jag därför valt att, med undantag för en årsbästalista som går att inspektera och oja sig över i det färska numret av Close-Up Magazine, ställa mig utanför de traditionella årssummeringarna. Eftersom jag har slutat som hårdrockrecensent behöver jag inte längre våndas över huruvida Quicksands fantastiska comebackplatta ”Interiors” är så pass stark att den ska ligga före Mastodons likaledes utmärkta ”Emperor of sand” i rangordningen. Det finns inget krav att intellektuellt förhålla sig till huruvida Memoriams debut ”For the fallen” är årets death metal-giv eller om nämnda titel i stället borde gå till Cannibal Corpse, The Lurking Fear eller Vallenfyre. Jag kan nöja mig med att Monolord, Integrity, FKÜ, Persefone, Sólstafir och Myrkur alla har gjort strålande insatser utan att för den skull mäta deras kvaliteter mot varandra.
En lyx jag unnar mig efter mer än 20 år av ändlöst listande av låtar, skivor och konserter. Det finns andra som går igenom musikåret 2017 från sina horisonter. Läs dem i stället. Det räcker bra så.
Något ni emellertid inte slipper är mina låtgenomgångar som ägnas åt den gångna månaden. Listan kommer förvisso aningen sent den här gången, livet är ju som det är mellan varven, men den är lika fullt precis så noggrant utvald och kurerad som alltid.
Vilket innebär att vi med november 2017 i backspegeln kan notera spridda låtsläpp från nyligen konsertaktuella In Flames (Depeche Mode-covern ”It’s no good”) och likaledes nyss Sverigespelande The Scorpions och Primal Fear samtidigt som exempelvis Tribulation, Machine Head, Corrosion Of Conformity och Apocalyptica har kikat in i framtiden genom att bjuda på smakprov från sina kommande 2018-album.
Dessa, och så mycket mer, hittar du på spellistan här nedan. En sedvanligt brokig blandning av sött och surt, hårt och inte så brutalt. Så spretigt att ingen troligtvis kommer gilla allt men alla kan säkert hitta något som passar den respektive smaken.
Som alltid: Spela högt eller stäng av.

LÄS OCKSÅ: Här är den tuffaste och bästa musiken från oktober

FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB