Startsida / Inlägg

Hårdrockarens guide till musikåret 2018

av Sofia Bergström
Metallica Foto Rickard Nilsson
I maj besöker Metallica Sverige med två spelningar i Globen i Stockholm. Foto: Rickard Nilsson

När ettriga vintervindar piskar ansiktet och plånboken är oroväckande
fjäderlätt efter julens alla utgifter skänker årets hårdrockutbud
välbehövligt ljus i mörkret.
2018 ser ut att bli ett år dominerat av genrens allra största giganter.

I min summering av musikåret 2017 konstaterade jag att hårdrocken befinner sig i en oerhört spännande fas. Uppsjön av innovativa fusionband som gör nytänkande resor över genregränserna ger nytt liv åt genrer som ibland har känts urvattnade.
Men som läget ser ut just nu kan 2018 bli hårdrocksveteranernas år. På både album- och konsertfronten.

Kanske kommer thrashen att gå segrande ur 2018. I år finns det nämligen chans för nya släpp från giganter som Slayer, Megadeth, Exodus, Anthrax och Testament. Med tanke på vad de respektive banden har producerat på senare år kan vi nog förvänta oss stabila (men kanske inte nödvändigtvis överväldigande) album. Testament kommer för övrigt att göra ett flertal Sverige-spelningar med kanadensiska Annihilator – det tänker jag inte missa. För den som behöver stilla sin thrash metal-törst ännu mer väntar turnépaketet ”Triple thrash treat” alldeles runt hörnet. Återuppstådda Ice Age tillsammans med F.K.Ü. och Reignsaw landar inom kort i Finspång, Göteborg, Gävle och Strängnäs.
I övrigt väntar jag otåligt på Stockholmsbesök av Obituary, Myrkur, Avatar, Wolfbrigade och Eyehategod. För att inte glömma vårens arenaspelningar med Metallica och Iron Maiden som knappast lär göra någon besviken. Även om deras kommande Sverigebesök inte känns superexklusiva. Bortsett från Maidens gig på Sweden Rock Festival som lär gå till festivalens historia. Där återförenas även det gamla radarparet Ozzy Osbourne och Zakk Wylde på vad som sägs bli Ozzys sista turné som soloartist.

Apropå ikoniska akter kommer jag osökt att tänka på amerikanska Possessed, som drygt 32 år efter senaste fullängdaren (!) snart är aktuella med nytt material. Debutplattan ”Seven churches” (1985) markerade enligt många starten för dödsmetallgenren, både sett till sång- och trumteknik. Därför ska det bli oerhört spännande att höra hur bandet låter i dag.
I skrivande stund mixar och trixar även norska Satyricon med en coverplatta som ska innehålla tolkningar av låtar som har influerat dem som band. Framför allt alster från betydelsefulla brittiska heavy metal-band, men också lån från folkmusiken och punken. Plattan har tydligen varit planerad sedan lång tid tillbaka men bandet tvingades pausa projektet när Satyr diagnosticerades med en hjärntumör 2015. Nu ser alltså produktionen ut att äntligen bli verklighet.
Samtidigt ryktas det om att Led Zeppelin sitter och ruvar på en handfull gamla låtar som i år kommer att få se dagens ljus för första gången. Troligtvis lagom till bandets 50-årsjubileum i september.

2018 kan också bli året då vi föräras ett sprillans nytt Tool-album. Information som visserligen bör tas med en gnutta salt eftersom dessa rykten har cirkulerat i flera år. Men i en relativt färsk intervju med bandets trummis Danny Carey verkar det luta mot ett släpp framåt senvåren. Jag skulle dock inte våga satsa några större summor pengar på det.
Dessutom kan vi förvänta oss nytt material från bland andra Machine Head, Monster MagnetGraveyard och Ghost samt solomaterial från Alissa White-Gluz (Arch Enemy) och Jonathan Davis (Korn).
Tolv spännande musikmånader väntar. Minst sagt. Här är de skivor och konserter jag ser fram emot allra mest.

ALBUM

Judas Priest: ”Firepower‏”
”The metal gods” är tillbaka. Och det med besked. Nyligen släpptes videon till första singeln ”Lightning strike” vars starka riffbygge för tankarna till gamla ”Painkiller”. Efter ett par tvivelaktiga släpp (läs: ”Nostradamus” och ”Redeemer of souls”) verkar britterna ha fått en kreativ nytändning som känns oerhört lovande. Troligtvis har Richie Faulkner, som axlade rollen som gitarrist och låtskrivare efter KK Downings avhopp 2011, haft ett finger med i spelet. På ”Firepower” återförenas bandet även med Tom Allom, som producerade alla deras ikoniska 80-talsalbum.
Släppdatum: 9 marsTribulation
Med framgångar kommer höga förväntningar. Hajpen är stor inför släppet av Tribulations fjärde album. Foto: Ester Segarra

Tribulation: ”Down below”
Som en blixt från klar himmel svepte Tribulation in för tre år sedan med sitt tredje studioalbum ”Children of the night”. Det norpade otaliga medaljplatser på många kritikers årsbästalistor det året, såväl på hemmaplan som utomlands. Musiken härjar fritt och hänsynslöst i både death-, black- och rocksfären och ger alla oss som gillar
kategorisering en rejäl utmaning. Oavsett genre hör Arvika-bandet helt klart till
hårdock-Sveriges 
starkast lysande stjärnor. Och hajpen inför ”Down below” kunde inte vara större.
I månadsskiftet januari-februari väntar även en rad Sverige-spelningar tillsammans med vapendragarna Arch Enemy. Ses vi där?
Släppdatum: 26 januari

At The Gates Foto Ester Segarra
At The Gates banduppställning må vara något förändrad men den klassiska dödsmetallen sägs vara intakt. Foto: Ester Segarra

At The Gates
Få svenska band har haft en så stor påverkan på dagens extremmetalscen
som närmast kultförklarade At The Gates. Albumet ”Slaughter of the
soul” från 1995 var med och lade betydande grundstenar för den svenska
death metal-scenen. Och 2014 gjorde göteborgarna en bejublad återkomst med skivan ”At war with reality”. I år är det dags för en efterlängtad uppföljare, som enligt bandet själva kommer att påminna om deras musikaliska förflutna. Förra året slutade Anders Björler som tillhört grundstommen sedan starten och dessutom varit betydelsefull för deras tilltalande ljudbild. Men med gitarristen tillika låtskrivaren Jonas Stålhammar (Bombs Of Hades, God Macabre, The Lurking Fear) som nytt spännande blod i bandmixen förväntar jag mig inget annat än fortsatta stordåd. Känn ingen press.
Släppdatum: Senvåren

Behemoth
I år kommer Adam ”Nergal” Darski att lägga all sin kraft och energi på besten som är Behemoth. Foto: Pressbild

Behemoth
För fyra år sedan tog polska Behemoth hårdrockvärlden med storm. Albumet ”The satanist” började tack vare sin orkestrala dramatik och storartade låtstrukturer snabbt kallas ett modernt mästerverk. Sedan dess har bandets frontman och huvudsakliga låtskrivare Adam ”Nergal” Darski varit upptagen med Me And That Man, ett folkrockprojekt tillsammans med den brittiske musikern och producenten John Porter. Nu tycks Nergals black metal-glöd och kreativitet ha tänts på nytt. I en purfärsk intervju hävdar han bestämt att nästa Behemoth-album lär bli signifikant för genren som helhet och att folk kommer att minnas det i decennier framöver. Av teasermaterialet på Nergals Instagram-konto att döma verkar det finnas belägg för det starka påståendet.
Släppdatum: Troligtvis någon gång under hösten

KONSERTER

Master’s Hammer
Master’s Hammer från Tjeckien hamnar ofta i skymundan när vi i dag pratar om stilbildande pionjärer inom black metal. Det trots att debutalbumet ”Ritual” (1991) är
lika viktigt för genren som exempelvis 
Venoms ”Welcome to hell” (1981) eller
Bathorys självbetitlade debut 
från 1984.
2009 återförenades Master’s Hammer efter en 14 år lång paus och snart är de aktuella med sin första Sverigespelning, på den andra upplagan av tvådagarsfestivalen Stockholm Slaughter.
Tjeckerna får där celebert sällskap av akter som Taake, SepticfleshMy Dying Bride och Marduk. Men den mest spännande festivalkamraten är Asagraum, vars debutplatta självsäkert roffade åt sig en placering på min lista över förra årets bästa album.
Var och när: Stockholm Slaughter, Fryshuset, Stockholm 27-28 april

Borgholm BrinnerBorgholm Brinner
In Flames har hunnit göra det mesta under sin tre decennier långa karriär. Intima klubbgig, påkostade headlinespelningar på några av världens största scener och festivalgig tillsammans med hårdrocksvärldens största namn. Och på vägen har de förvandlats till ett internationellt erkänt hushållsnamn och ett überstarkt varumärke.
Men vad gör ett band som har gjort i princip allt? Drar igång en egen festival såklart!
I sommar väntar Borgholm Brinner i den anrika 
slottsruinen på Öland. Kittlande nog kommer In Flames att avsluta båda kvällarna med två unika headlinegig. Övriga akter handplockas av bandet.
Givetvis behövs fler festivalalternativ utöver de redan etablerade och festivalen känns dessutom som ett smart karriärsdrag. 
Var och när: Borgholms slottsruin, Borgholm 27-28 juli

Bruce Dickinson
Bruce Dickinson i Buenos Aires, Argentina, den 15 mars 2016. Foto: Maximiliano Luna/AFP/TELAM

Iron Maiden
Sweden Rock Festival slår på stora trumman i år med sin största bokning i festivalens historia. I juni blir lilla Norje i Blekinge ett uppskattat stopp på Iron Maidens stundande världsturné ”Legacy of the beast”, som även tar dem till Tele2 Arena i Stockholm en knapp vecka tidigare. 
Britterna har visserligen inget nytt material 
att bjuda på, men den nya live-dvd:n
”The book of souls: live chapter” demonstrerar
 att bandet är i absolut toppform. Det som möjligtvis kan överraska är den nya scendekoren. I intervjuer har basisten Steve Harris hintat om att Maiden hoppas kunna överträffa sig själva vad gäller det visuella.
Var och när: Tele2 Arena, Stockholm 1 juni, Sweden Rock Festival, Norje 7 juni

Ne Obliviscaris
Australiensarna i Ne Obliviscaris kan sin progressiva metal. Foto: Pressbild

Ne Obliviscaris
Australienska Ne Obliviscaris kom under min radar förra året med plattan ”Urn”, vars blandning av brutal growlsång, sammetslen rensång, smattrande
dubbelkaggar och stämningsfulla stråkar rymmer det bästa av flera världar.
I april kommer jag äntligen att få se kvintetten live. 
Nedräkningen kan officiellt börja.
Var och när: Fryshuset, Stockholm 10 april

LÄS OCKSÅ: Stor guide: artisterna som släpper album 2018
LÄS OCKSÅ: Stor guide till konsertåret 2018

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB