Startsida / Inlägg

Spellista: Här är den tuffaste musiken från december 2017

av Mattias Kling
Albumaktuella Tribulation är bara ett av fler än 70 akter som får visa upp sig i månadens skivlista. Foto: Ester Segarra
Albumaktuella Tribulation är bara en av fler än 70 akter som får visa upp sig i månadens lista. Foto: Ester Segarra

Det händer inte ofta men emellanåt får även så pass luttrade musikkonsumenter som undertecknad ta del av något som vänder begreppen upp och ned. Ett oväntat möte som skakar om tillvaron och får en att stanna upp och fundera över vad som precis inträffade.
En sådan händelse inträffade den 4 oktober 2016. Vi var en liten men ganska förväntansfull skara entusiaster som begett oss till lilla Fylkingen, i samma gamla fabrikskomplex som rymmer den avsevärt större konsert- och kongresshallen Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm, för att se det elitstämplade Salt Lake City-bandet SubRosa spela upp valda delar av då aktuella fjärdegiven ”For this we fought the battle of ages”.
Men det var inte främst Sarah Pendletons eller Kim Packs raspiga elviolinattack som fick mig att flämta hänfört efter andan utan öppningsakten Sinistro, något så ovanligt som en portugisisk doom/sludge-ensemble som under sitt set vävde ihop bild och ljud till något alldeles hänförande. Inte bara för att bandet låter lite som Dario Argentos mest fulländade filmklassiker – tänk ”Suspiria”, ”Inferno” eller ”Opera” – utan också för att det var något unikt som presenterades för oss. En kontrastrik upplevelse mellan sångerskan Patrícia Andrades akademiska performancemanér och stålgrå metaltyngd, mellan hotfulla visualiseringar som scenfond och en välkomnande temperamentstombola som nästan fick mig att tappa skägget av förvåning.
Att Lissabon-gruppen i morgon följer upp sin då aktuella andragiv ”Semente” med ”Sangue cassía” är skäl nog att hoppas på ett 2018 som, i alla fall när det kommer till kvalitetsmusik, kommer att bli såväl spännande som uttrycksvarierat.
Men innan dess är det dags att sätta ett sista hack i den kolv som utgör rockåret 2017 med en omfattande genomgång av musiken som släpptes under årets sista månad.
Här hittar vi, förutom spåret ”Abismo” från nyss avhandlade älsklingsband, även första smakprovet från In Flames/Drömriket/HIM/Spiritual Beggars-besläktade superprojektet We Sell The Dead, andrasingeln från Machine Heads kommande, och redan på förhand väldigt kontroversiella, niondegiv ”Catharsis”, samt aptitretare med såväl Harakiri For The Sky som Saxon och Ministry.
Fler än 70 låtar som svingar vilt mellan genrerna, spänner mellan halvsött och bittert och är en så eklektisk samling att få lär gilla allt men alla kommer säkert hitta något som faller dem i smaken.
Med det säger vi tack och hej till 2017 och dyker i stället huvudstupa rakt in i ett nytt musikår.
Som alltid – spela högt eller låt bli.

LÄS OCKSÅ: Här är den tuffaste och bästa musiken från november

TIDIGARE MÅNADSLISTOR FINNS HÄR!

FLER SPELLISTOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB