Startsida / Inlägg

Guide: Richard Schicke från Björns Vänner om sitt musik-London

av Rebecka Ljung
Foto: Visitlondon.com
Foto: Visitlondon.com

Är du trött på snäll julmusik? Inte? Oh well, oavsett kan du gilla den alternativa, lite mer komplicerade jullåten ”De vakande två” av svenska, humoristiska men seriösa Björns Vänner. Se videon längre ner.
Popbandets sångare Richard Schicke bor i London sedan tolv år tillbaka. Han flyttade dit för att studera Alexanderteknik och för att han gillar parkerna, säger han till Musikbloggen.
Såhär i weekend-i-London-tider ger Schicke oss sina bästa tips för ett Londonbesök i musikens tecken. Alla dina behov, från jazz och britpop till motorväg, halloumi, souldans samt en österrikisk helheltsupplevelse finns med. Skriv ut och spara!

Björns Vänner. Foto: Linus Höök.
Björns Vänner. Foto: Linus Höök.

1. Late Late Show: Elegant jazz

Även om man inte är jazzentusiast är det värt att besöka Late Late Show, eftersläppet på klassiska Ronnie Scott’s Jazz Club i Soho. Måndag till torsdag kan man för en dryg hundring sitta i elegant jazzmiljö, avnjuta förnämligt brittiskt och internationellt jazzjammande, irritera sig på folk som inte kan dämpa sig samt då och då ropa ”yes!” när en musikant spelar något extra klurigt.

2. Kanalbåt till indiepopens epicentrum

Även om man inte är britpopfreak eller konnässör av gotisk rock är det varmt rekommenderat att ta kanalbåten från Little Venice till Camden Lock. Detta främst för att det finns få saker som är så hands-down mysigt som andra människor som bor på husbåtar. Väl framme kan man promenera bort till The Good Mixer, ta en pint och stilla undra varför just det här haket var den brittiska indiepopens epicentrum cirka 1994.

3. Seriös northern soul-dans mitt i city

Även om man inte är Northern Soul-head, så kan man göra sämre än att besöka en av 6T’s Rhythm and Soul Societys all-nighters på 100 Club, Oxford Street. De kör var femte till sjätte vecka, lockar ett klientel med seriös fokus på stuffandet och musiken samt är stränga med inga-ölglas-på-dansgolvet-regeln.

4. Popkänd motorväg

Även om man inte avgudar The Clash eller Damon Albarn, är det aldrig en dum idé att strosa ner till Portobello Road för att beundra den pophistoriskt mest signifikanta upphöjda motorvägen av dem alla – Westway – känd från olika titlar och låttexter med ordet ”westway” i.

5. Ostfest under popkänd motorväg

På gatumatmarknaden under själva motorvägen, Acklam Village, kan man då lika gärna passa på att ta sig en bit mat. Varför inte LCHF-favoriten halloumipommes, vilket förstås bara är ett ”fint” ord för ett halvt kilo ost att proppa i flabben.

6. Ett urartat Österrike i London

Även om man inte är ompa-ompa-konnässör, så vore det ett misstag att missa Tiroler Hut i västra London, en sedan 1967 familjeägd och med kärlek driven österrikisk krog och pågående kulturgärning, vars affärsidé tycks vara att det gärna får urarta lite.

Till priset av en korvtallrik och tre literstora ölsejdlar för många kan man glömma bort att man skulle vara ironisk när man sjunger med i sentimentala karaokedängor och kanske fäller en fylletår för att patriarken Joseph spelar ”Edelweiss” med sina koklockor.

Tack för tipsen, Richard!

LÄS OCKSÅ: Adnas Berlin by night (sjung jazz & vila på Tempelhof)
LÄS OCKSÅ: Erik Hassle guidar till sitt musikaliska New York
LÄS OCKSÅ: Azure Blue listar badvärda bassänger i Europa

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB