Startsida / Inlägg

Veckans singlar: rännstensmisär och en dansant comeback

av Håkan Steen
lordeleon

Veckans singlar bjuder ny musik från två internationella giganter men också från två lika spännande som väsensskilda nya svenska akter.

RateLorde
Green light
Universal
POP ”Melodrama” blir titeln på Lordes kommande album, skrivet och producerat med Fun-mannen (tillika Lena Dunhams pojkvän) Jack Antonoff. Det ryktas vara en skiva präglad av heartbreak och ett tämligen rörigt år i den nu 20-åriga artistens liv. Tydligen lär även David Bowie varit en stor inspirationskälla, vilket kanske inte nödvändigtvis hörs på första singeln.
”Green light” är knappast en lika omvälvande Lorde-låt som genombrottssuccén ”Royals”. Inte heller lika omedelbar och personlig. Snarare är det ett stabilt tårar-på-dansgolvet-nummer, och med största sannolikhet en hit. Men jag hade i ärlighetens namn väntat mig något mer innovativt från det här hållet.

RateColdplay
Hypnotised
Parlophone/Warner
POP ”En ny icke-singel från ep:n” beskriver nyblivne 40-åringen Chris Martin (han fyllde i går) den här låten. Vi har ju skrivit en del om det kniviga i att skilja på vad som är singlar och bara släpp av låtar i den strömmade eran men i det här fallet blir det ganska tydligt. ”Hypnotised” är en förvisso snyggt arrangerad men med Coldplay-mått ganska vag pianoballad. Definitivt ett ep-spår snarare än en singel. Precis som The Chainsmokers-samarbetet ”Something like this” finns låten med på femspårs-ep:n ”Kaleidoscope” som släpps 2 juni, lagom till starten av den Europa-turné som når Ullevi i Göteborg 25-26 juni.

RateLéon
For you
Columbia/Sony
POP Efter succéerna för Zara Larsson och Tove Lo tycks popvärlden just nu inte få nog av unga svenska tjejer som gör elektroniskt rotad pop med stråk av r’n’b. Skott, Janice och Léon har varsitt tydligt eget uttryck men känns ändå som delar av samma lilla löftesrika sfär. Léon, som egentligen heter Lotta Lindgren, delar en del soundmässiga idéer med Seinabo Sey men tar sin grej åt ett betydligt poppigare håll. ”For you” är det nya titelspåret på en ep som samlar ihop hittills släppta låtar. Balladen ”Think about you” är fortfarande hennes stora stund men även det här är en coolt konstuerad låt som lovar gott. Léon kom nyss hem från en USA-turné och släpper debutlbum senare i år.

RateAvantgardet
Hög i gränder
Avantgardet
POP Älskade förra singeln ”Fårskinnstearaway” redan innan jag hört den (titeln!). Balladen ”Hög i gränder” kärvar och skaver lite mer. Här återvänder Rasmus Arvidsson till det London där så mycket gick fel för några år sedan. En osminkad, sedvanligt välformulerad rännstensskildring från ”Nybros Napoleon”, med skorrande r över piano och stråkar i den sorts sköra Jocke Åhlund-produktion som vi hört på några av de bästa Håkan Hellström-skivorna. Nya Avantgardet-albumet ”På östkusten intet nytt” släpps 17 mars.

LÄS OM NYA HENRIK BERGGREN-SINGELN HÄR!

TIDIGARE ”VECKANS SINGLAR” FINNS HÄR!

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB