Startsida / Inlägg

Sju heta metalplattor att ha koll på under 2017

av Mattias Kling

Så här ett par veckor in i det nya året är det fullkomligt motiverat att se framåt.
Och begränsar vi vyerna till stundande metalskivor ser 2017 ut att bli ett alldeles utmärkt år.
Här är sju skivor du absolut inte får missa de närmaste tolv månaderna.

Kreators frontman Mille Petrozza sliter strupe och gitarrsträngar på Gefle Metal Festival i juli förra året. Foto: Pernilla Wahlman
Kreators frontman Mille Petrozza sliter strupe och gitarrsträngar på Gefle Metal Festival i juli förra året. Foto: Pernilla Wahlman

Kreator
Som så många andra genrekollegor från förr fick Essen-truppen en renässans under 00-talets första år – en uppryckning som i högsta grad håller i sig även ett och ett halvt decennium senare. På snart aktuella fjortonde albumet ”Gods of violence” står Mille Petrozza och de andra stolt upp för sin musik och dess grundvärden, utan att för den skull måla in sig i ett hörn av utnött slentrianriffande. Närmare omdömen om detta lär följa när skivan släpps om två veckor.
Släppdatum: 27 januari.

Även väldigt allvarliga killar som de i Mastodon gillar att spexa till det mellan varven. Foto: Promotionbild
Även väldigt allvarliga killar som de i Mastodon gillar att spexa till det mellan varven. Foto: Pressbild

Mastodon
Med tanke på att Atlanta-gruppen knappast har ryggat för tunga ämnen tidigare – skivan ”Crack the Skye” var exempelvis en hyllning till trummisen Brann Dailors syster som begick självmord vid blott 14 års ålder – kommer det kanske inte som någon överraskning att de ännu en gång väljer att gräva i omgivningens lidande. Uppföljaren till 2014 års ”Once more ’round the sun” uppges vara ett fullfjädrat konceptverk som beskriver hur cancer påverkar inte bara den drabbade utan även dess omgivning. Bland låtarna hittar vi titlar som ”Show yourself”, ”Precious stones” samt ”Your own blood” och gitarristen Bill Kelliher har beskrivit soundet som en fördjupning av föregångaren, om än något mer psykedeliskt och tekniskt.
Släpps: Under våren.

Serj Tankian på scen i Gävle i augusti 2013. Foto: Viktor Wallström/Rockfoto
Serj Tankian på scen i Gävle i augusti 2013. Foto: Viktor Wallström/Rockfoto

System Of A Down
Supergruppens comeback i studion, efter några års livearbete, är beviset på att tiden läker även de sårigaste av relationer. I en intervju gjord sent 2016 avslöjade trummisen John Dolmayan att System Of A Down har runt 15 nya kompositioner av albumkvalitet efter att ha skrivit i närmare ett halvår, och att dessa mycket väl kan utgöra stommen för en uppföljare till 2005 års dubbelgiv ”Mezmerize”/”Hypnotize”. Huruvida detta ens når handeln och publiken i år, eller ens någonsin, är dock oklart. Speciellt då sångaren Serj Tankian via sitt Instagram-konto har gjort sitt bästa för att avfärda bandets eventuella framtida skiväventyr med ett frankt ”who the fuck knows?”. Klart är i alla fall att System Of A Down är ett av dragplåstren på Bråvallafestivalen i Norrköping, som i år hålls mellan den 28 juni och 1 juli.
Släpps: Väldigt osäkert än så länge.

Det östgötarotade maskeradgänget laddar om med album nummer fyra i höst.
Det östgötarotade maskeradgänget laddar om med album nummer fyra i höst. Foto: Pressbild

Ghost
När jag först fick höra en exklusiv råmix av tredje albumet ”Meliora” våren 2015 konstaterade jag frankt att det här var skivan som skulle ta det anonyma svenskgänget till de riktigt stora internationella scenerna. Och mycket riktigt, inte nog med att Papa Emeritus III och hans ansiktslösa gastar har agerat dragplåster på de stora scenerna världen över – för snart ett år sen snuvade bandet såväl Slipknot som Lamb Of God på en Grammy i USA när de vann med sin låt ”Cirice”. Detta ställer naturligtvis väldigt stora krav på uppföljaren. I intervjuer har en av gastarna beskrivit konceptet på det kommande albumet som en motreaktion till ”Meliora”, med en mörkare världsbild i botten.
Släpps: Sent under året.

Kvartetten från Little Rock tar steget upp till Nuclear Blast på album nummer tre. Foto: Promotionbild
Kvartetten från Little Rock tar steget upp till Nuclear Blast på album nummer tre. Foto: Pressbild

Pallbearer
Med den utmärkta albumduon ”Sorrow and extinction” (2012) och ”Foundations of burden” (2014) i bagaget har Arkansas mest upphaussade doomgäng minst sagt hårdrockvärldens ögon på sig, vilket har fått medlemmarna att gräva extra djupt i låtkistan inför det så kallade ”svåra” tredje albumet. Bland det nya materialet märks ”Thorns” och tolvminuterskolossen ”Dancing in madness” som båda har upp emot tre år på nacken och under denna period har skruvats och fixats till vad som beskrivs som absolut toppskick. Bland övriga titlar på ”Heartless” hittar vi även öppnande ”I saw the end” och ”Cruel road”. Knappast ett album som får dig att dra alltför mycket på smilgroparna, med andra ord.
Släpps: 24 mars.

Memoriam är Foto: Timm Sonnenschein
Memoriam är stolta fanbärare för urbrittisk death metal i 2017. Foto: Timm Sonnenschein

Memoriam
Även om jag sörjer känslomässigt stödjer jag intellektuellt beslutet att lägga ned Bolt Thrower efter trummisen Martin ”Kiddie” Kearns bortgång den 14 september 2015. Men säg det onda som inte för något gott med sig – som en hyllning till sin fallne broder har sångaren Karl Willetts och trummisen Andy Whale gjort gemensam sak med Benedictions Scott Fairfax och Frank Healy i ännu ett kamouflageklätt dödsgäng. Efter att ha kittlat publikens smaklökar med de båda ”The hellfire demos”-inspelningarna ämnar veteranerna begå albumdebut på prestigefyllda Nuclear Blast med ”For the fallen”. En krosskoloss är garanterad.
Släppdatum: mars 2017.

Av den senaste Foto: Alex Solca
Av den senast fotograferade uppställningen av Morbid Angel återstår blott Trey Azagthoth, som därför slipper ett rött kryss i fejan. Foto: Alex Solca

Morbid Angel
Efter att den svindyra floppen ”Illud divinum insanus” återknutit banden med exvokalisten David Vincent, med mindre lyckat resultat måste erkännas, har Florida-legendarerna valt att ännu en gång rekrytera sångaren och basisten Steve Tucker på sin stundande tionde giv (prologskivan ”Abominations of desolation” medräknad). Med den nya sättningen, som även inkluderar tidigare Abysmal Dawn/Havok-trummisen Scott Fuller som smatterband bakom ende kvarvarande originalmedlemmen Trey Azagthoth utlovas en återgång till gruppens mest hyllade dödsmetalsound på det låtmaterial som just i detta nu förevigas tillsammans med producenten Eric Rutan i dennes studio i St Petersburg, Florida. Vincent, å sin sida, fortsätter att turnera med sitt tidigare bands material under namnet I Am Morbid.
Släppdatum: någon gång under året.

Övrigt på ingång under året: Tool (möjligtvis), Abbath, Obituary, Marilyn Manson, Goatwhore, Dimmu Borgir, Myrkur, Dying Fetus, Atheist, Paradise Lost, Lock-Up, Panopticon, Iron Monkey, Municipal Waste, Immolation, Cradle Of Filth, Converge, A Perfect Circle, Corrosion Of Conformity, Overkill, Black Star Riders, Behemoth, Judas Priest, Sleep, Suicide Silence, High On Fire, Evocation med flera.

LÄS OM FLER KOMMANDE SKIVOR HÄR!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB